Skip to main content

Vaarwens 1294 op 14-03-2024

Genieten van de zon op het water …1294 Joop11

Schipper Klaas en boot Anneke arriveren tegelijkertijd bij de brandweer voor onze parkeerplaats. Samen lopen we naar de Hema, waar een enthousiaste medewerker ons de broodjes aanreikt. Met ons “lunchpakket” lopen we naar de steiger waar de Vaarwens ligt aangemeerd. Het belooft weer een bijzonder mooie dag te worden: niet te veel wind, zon en 17 graden is voorspeld. We voelen de lente ontploffen. Samen maken we de boot vaarklaar: stroom erop, voldoende water, vouwgordijntjes open, alle stoelen met kussens op hun plek. Een kacheltje is niet nodig vandaag en dan starten we samen met een “bakkie”.

Caroline, de nicht van Joop, en Aline haar partner melden zich, zij staan geparkeerd maar weten niet waar de Vaarwens ligt. Klaas loopt hen tegemoet. En zo zijn onze eerste gasten gearriveerd. Joop wordt gebracht door de WensenAmbulance Noord-Holland. Vanuit het hospice in Naarden weten we dat zij rond 11 uur er zal zijn. Haar vriendin Anneke rijdt met haar mee en appt dat zij in de buurt zijn. De grote koffiepot zet ik aan, zodat we zo meteen voldoende kopjes kunnen vullen. We zien de ambulance de parkeerplaats opdraaien en lopen Joop en Anneke met begeleiders tegemoet. Inmiddels hebben Caroline en Aline zich genesteld op de voorplecht. De comfortabele kussens nodigen met dit weer direct uit en zo zijn zij het ontvangstcomité. Terwijl Joop op de brancard over de steiger wordt gereden, zwaaien zij haar blij tegemoet. Joop verheugt zich erg op de vaardag op het water. Haar conditie is de laatste week flink achteruitgegaan maar hoopt vandaag nog het water intens te beleven.

Wanneer de brancard is geïnstalleerd en de koffie ingeschonken informeert Klaas naar Joops wensen voor vandaag. Over het IJ, richting oranjesluizen, het wijde water op en bij Durgerdam aanmeren lijkt haar fantastisch. Onderweg is er van alles te zien. Joop is Amsterdamse en kent de stad. Maar de oevers van het IJ zijn toch wel heel erg volgebouwd en dat is nieuw voor Joop. Het grote appartementengebouw dat we de “Arc de Triomphe” noemen, het remeiland, de containerwoningen en de graansilo passeren we. Het Centraal Station, de oude Shelltoren en het Eye zijn topics. Joop geniet van de deining en de schepen die voorbijvaren.

Haar nicht Caroline en Anneke en Aline genieten ook. Zij lopen ook even naar buiten om tegelijk van het mooie weer te genieten. Caroline en Aline hebben beide in het onderwijs gewerkt en hebben besloten vervroegd met pensioen te gaan. Ze hebben een caravan en reizen veel. Zij weten dat het leven kort is en niemand de garantie krijgt dat je gezondheid je de tijd gunt van het leven te genieten. Afscheid van Joop te moeten gaan nemen is daar wel een bevestiging van. Inmiddels dommelt Joop af en toe in. De reis was vermoeiend. Maar zodra ze haar ogen opent beleeft ze het water weer. Met beide duimen omhoog laat ze ons weten dat het top is. We varen langs “de Amsterdam” die voor onderhoud ligt aangemeerd bij Daamen. Ook de Hydrograaf (Sinterklaasboot) ligt in het dok. Het is een prachtig gezicht om er zo dicht langs te kunnen varen.

Dan openen de oranjesluizen de deuren en Klaas vaart de Vaarwens naar binnen. Het niveauverschil is klein, het schutten gaat haast ongemerkt, en dan varen we het Markermeer op. Weidse vergezichten, IJburg en de BH brug in zicht, Vuurtoreneiland en de windmolens van Almere in de verte. De prachtige kleine Durgerdamse dijkhuisjes in de zon zijn een plaatje! Dit is wat Joop zich wenste. Zij heeft altijd het meest genoten van vakanties op het water. Zelf had ze ook een klein zeilschip waarmee ze veel gevaren heeft. Joop heeft zich altijd zelfstandig goed gered en altijd haar eigen regie gehouden. Al meer dan tien jaar was het leven niet gemakkelijk voor haar als gevolg van een herseninfarct met halfzijdige verlamming tot gevolg. En nu een vorm van lymfklierkanker haar lot is, kiest zij ervoor niet alle behandelingen te ondergaan. Het is goed zo. De zorg voor haar in het hospice is geregeld en Joop heeft vrede met hoe het leven voor haar verlopen is. Vandaag nog een keer genieten van een bijzondere dag op het water. In de haven van Durgerdam liggen we heerlijk rustig. Samen genieten we van de mooie uitzichten, de kleurige huisjes langs de dijk en de rust en stilte om ons heen. De lekkere lunch laat ieder zich smaken.

De collega’s Bart en Anja van de wensenambulance hebben ook een relaxed dagje. Zij zijn al vroeg op pad gegaan. Eerst de ambulance ophalen vanuit Beverwijk, waar hun standplaats is. Dan richting Naarden om Joop op te halen en zo naar de Marinahaven in Amsterdam. En straks dezelfde route tegengesteld terug. Dat zijn heel wat kilometers. Ook zij doen dit werk met passie en het is fijn om dit enthousiasme samen te delen.

Op de terugweg varen we zijkanaal K in. Een bijzonder contrast, de drukte en weidsheid van het IJ en nu het smalle kanaal met woonboten, eindigend bij de knusse haven bij Nieuwendam. Joop heeft hier vroeger vaak gefietst en kent ook het oude sluisje goed. Vandaag zitten de mensen al op het terras, een zomers tafereel.  En ook langs de kade terug richting Centraal Station passeren we een aantal terrassen waar al volop van een drankje genoten wordt.

We naderen onze thuishaven. We varen nog even langs het schip waar vanaf de radiozender Veronica haar illegale uitzendingen verzorgde. En dan is de mooie vaardag weer voorbij. Joop is heel blij dat ze deze dag, samen met haar goeie vriendin Anneke en nicht Caroline en partner Aline, heeft mee kunnen maken. We nemen hartelijk afscheid en onze ambulancecollega’s nemen de zorg voor Joop verder over. Het hospice in Naarden zal Joop liefdevol in haar laatste fase verder begeleiden en verzorgen.

Klaas en Anneke hebben ook van deze mooie lentedag genoten, van het mooie weer en de lieve mensen waar we onze aandacht aan konden geven.

Vaarwel Joop

Auteur Vaarwens / Anneke

Joop: † 16-03-2024

Met dank aan:
Dagschipper Klaas en boots Anneke voor hun inzet
WensenAmbulance Noord-Holland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Jachthaven Naarden voor de ligplaats van ons kantoor
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam-Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de weer vlotte schuttingen
Haven Durgerdam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Joop105
Joop106
Joop109
Joop110
Joop114
Joop117
Joop118
Joop120
Joop121
Joop122
Joop127
Joop129
Joop131
Joop132
Joop144
Joop147
Joop148
Joop151
Joop154
Joop156
Joop158
Joop162
Joop171
Joop172