Skip to main content

 Vaarwens 1282 op 23-01-2024

1282 Henk 10Een grote verrassing…
Onze vaargast vandaag is Henk (geb. 1949). We krijgen een intake van zijn vriendin Petra waarin ze schrijft; “Henk heeft een tumor in de lever. Hij is uitbehandeld qua medicatie die het leven eventueel nog konden rekken. Hij heeft afgelopen november te horen gekregen dat hij nog een half jaar tot een jaar te leven heeft. Henk is echt een schipper, hij vindt varen en in de machinekamer kijken geweldig!”
Zijn wens was in de machinekamer kijken van een groot zeeschip, maar wens kwam bij ons binnen.
De planning neemt contact op met Petra en legt uit dat de MS Vaarwens maar een kleine – niet zo spectaculaire – machinekamer heeft, maar dat we hem wel een hele dag mee kunnen nemen varen.
Petra wordt enthousiast en het wordt een verrassing voor Henk…
.
In Amsterdam maken dagschipper Rochus en bootsen Gerrit en Ellie het schip klaar onder een strakblauwe lucht. Als de koffie pruttelt en de broodjes gehaald, zijn we er klaar voor. Als Henk met Petra de Amsterdam Marina op komt rijden, is de verrassing groot. Henk gaat varen!
.
Na een welkomstwoordje van schipper Rochus, gaan de trossen los. De bestemming wordt Zaanse Schans en de mooie molens. Als we de haven uit varen en het ruime sop kiezen, is Henk niet bij de stuurstand weg te slaan. Hij vergaapt zich aan de enorme zeeschepen die bij Damen liggen en keuvelt met Rochus, die beroepsschipper is, dus de twee hebben veel te delen.
.
Na de Wilhelminasluis duiken we - nog steeds onder een strakblauwe lucht met onwerkelijke wintertemperaturen – de Zaan op. Historisch erfgoed, mooie groene huisjes en prachtige molens schuiven voorbij en vertroetelen het netvlies van Henk en Petra. Als we bij de molen ‘Het Jonge Schaap’ gaan aanmeren, staat Henk al in het gangboord om te assisteren. Hij heeft vandaag de ‘vaarwensboost’ en energie voor tien.
.
Ellie heeft een heerlijke lunch voorbereid en Henk eet zijn soepje met smaak op. Dan de molen in. Henk en Petra hangen aan de lippen van de molenaar, die niets teveel is om de werking van de molen uit te leggen.
Dan gaan de trossen weer los en Petra krijgt de schipperspet op, want zij gaat aan het roer. Enthousiast stuurt ze het schip naar haar bestemming en geniet. Ook zij is vandaag even ontzorgd…
.
Als we het IJ weer opdraaien, betrekt het en de lucht wordt grijs. Het gaat regenen, het gaat stormen, het wordt slecht weer. We meren even later aan in de Marina en nemen afscheid van het stel, dat straks huiswaarts keert en wacht op de storm des levens… want God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst!Reis
.

Vaarwel Henk
Auteur Vaarwens / Evert
.
Met dank aan:
Dagschipper Rochus en bootsen Gerrit en Ellie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Henk 11
Henk 17
Henk 19
Henk 21
Henk 22
Henk 26
Henk 28
Henk 30
Henk 31
Henk 32
Henk 33
Henk 35
Henk 38
Henk 41
Henk 42
Reis