Skip to main content

Vaarwens 1326 op 21-05-2024

Vier musketiers1326 Eduardo 10

Onze vaargast van vandaag is Eduardo (geb. 1962) die samen met zijn broers, Victor en Gerard, en zus Roosmarie een dag gaan varen. De reden voor dit samenzijn is, net zoals velen, een sluipmoordenaar die Eduardo behoorlijk te pakken heeft. Inmiddels zetelt Eduardo in een hospice waar hij de mooiste kamer heeft van iedereen.

De taal vandaag aan boord van de Vaarwens is beperkt Nederlands, vloeiend Spaans en Frans. De bemanning van de Vaarwens, boots Henk en schipper Alex, komen beiden uit Monnickendam dus brengen we vloeiend Waterlands in als tegenhanger voor dit internationale geweld. Roept ook direct veel vragen op zoals, hoezo 3 talen in één gezin, waarom dan Spaans en Frans. Ingewikkeld verhaal maar de roots van deze vier ligt in Spanje en is daarna verspreid over Europa. Het is dus bijzonder dat deze vier samen zijn op de Vaarwens.

Om 10:00 uur stonden er al 2 taxi’s op de haven. De koffie liep nog niet eens. Dus Henk en Alex als een speer naar het ingehuurde transport gesneld. Immers, een goede tocht begint met een goede ontvangst. Toen Henk en Alex het schip klaar maakten, hadden ze zo hun gedachten over het doel van vandaag. Beiden hadden wel weer eens zin in het IJsselmeer. Met deze mooie dag het ruime water op, genieten van de weidsheid. Maar de gast bepaalt uiteraard.

Toen de broers en zus aan boord kwamen was het echter direct duidelijk. “Ik wil naar Pampus, dat is het doel.” Dus dat was direct een goed plan. Oh ja, de taxi-driver had wel een strakke planning. Om 15.30 uur sta ik er weer en heb geen mogelijkheden voor uitloop want het is druk met rolstoelvervoer. Ok, dan gaan we direct “de brommer” aantrappen en op naar Pampus eiland.
Om 11.00 uur was het “Haven Amsterdam, Vaarwens met 6 personen bakboord uit richting Oranjesluizen”. Het altijd “Vaarwens, begrepen, mooie dag gewenst” gaf het startpunt van onze trip naar Pampus. Het was druk op het IJ met vrachtvaart, dus genoeg te zien en uit te leggen. Alle zeilen gingen open om ieder zonnestraaltje te pakken en om voldoende ruimte te geven aan de scootmobiel van Victor die als een Max Verstappen het parcours verkende door de Vaarwens.  Wat een geweldig multifunctioneel schip is het toch.

Onderweg zie je dat deze familie het goed met elkaar kan vinden. Zus Roosmarie gaf broer Victor nog even een schoonheids-update: De wenkbrauwen werden nog even bijgeknipt, de nagels keurig verzorgd. Is dat raar? Nee, dat is heel bijzonder. Wie kan nou zeggen dat een bezoek aan een schoonheidsspecialist op een boot wordt verzorgd door zijn lieve zus. Ik denk dat alleen Victor dat kan beamen.
Er wordt gelachen en veel gepraat zowel achter op het schip maar ook op het heerlijke bankje voorop. Elkaar vasthoudend worden er gesprekken gevoerd. Gelukkig is ons Spaans en Frans zodanig slecht dat we het niet kunnen verstaan. Dat hoeft ook niet. 
Inmiddels zijn we met de “grote” boten geschut naar het Buiten-IJ en tuffen gestaag door naar Pampus. Nadat we Durgerdam gepasseerd zijn, komen de golven al aanrollen. We schommelen zo naar het Fort-Eiland Pampus. Hè Eduardo, al zeeziek? Nee man, geen tijd voor. Wat is dit gaaf.

We leggen aan met de mogelijkheid om Victor met zijn scootmobiel op het eiland te krijgen. Gelukkig komt “onze” Anneke, ook Boots bij Vaarwens, ons al tegemoet. Dit keer als gepassioneerd vrijwilliger van het Fort-Eiland. Anneke gaf een uitleg over het eiland waarna we weer snel aan boord moesten voor een heerlijke lunch van de HEMA. Eduardo mocht alleen niets nuttigen anders wordt het alsnog spugen. En dat is nou niet de bedoeling. Een paar flesjes met vloeibaar voedsel houden Eduardo op de been. Hoe dan? Nou, er zitten zoveel voedingsstoffen in, dat is meer dan voldoende. Ennuh geen hongergevoel. Nee gelukkig niet. Maar het is wat het is. Gewoon accepteren legt Eduardo uit.

Op de terugweg komt deze houding regelmatig terug. In zijn werkzame leven was Eduardo glazenwasser. Altijd lekker buiten. Maar ’s winters dan? Ja, dan is het soms klote weer maar daarover niet zeuren. Een hard bestaan. Van 7 tot ± 17:00 op de trap. En ’s avonds er weer langs gaan om je centen te halen. Maar niet zeuren, hoort erbij en doorgaan. Zo ook zijn hele situatie, waar hij de laatste 1,5 jaar in zit. Ook hier niet zeuren, accepteren en doelen stellen en die halen. En zorgzaam blijven voor je naasten. Net zoals vandaag. Pampus: We made it! Klein doel, groot geluk. Niets meer aan toevoegen dus.

Maar de tijd dringt, dus snel schutten, weer met de grote bakken mee. Beetje krap in de sluis maar behendig sturen Alex en Henk de Vaarwens weer het IJ op. Door wat gas te geven houden we tijd over om even Zijkanaal K in te schieten. Dit hadden de Spanjaarden mooi niet verwacht en dat terwijl Victor in Amsterdam Noord woont. De klok geeft 14:45 aan dus we hebben nog even. Hè wat deed jij toen Veronica stopte met uitzenden? Bizar genoeg bleek iedereen nog een soort van herinnering te hebben aan Veronica, dus moesten we even checken of ze nog lag afgemeerd. Onze Spaanse familie vindt het eigenlijk maar een klein pokke-bootje voor op zee ….  We zijn blij dat we op de Vaarwens zitten, wel zo comfortabel.

Na nog wat Suppliers bekeken te hebben is het tijd voor de taxi. Dus haven in, aanleggen, de brommer uit, loopplank naar de kade en ontschepen. Maar eerst een groepsfoto. We moeten met z’n zessen op de foto. Samen Uit - Samen Thuis.

We hebben genoten van deze broers en zus. Door de afstand straks weer gescheiden maar geestelijk zo dicht bij elkaar. Een sterke familieband. Laat dat maar aan deze Spanjaarden over.

Con todo el cariño. Te deseo lo mejor. Adiós Eduardo

Auteur Vaarwens / Alex

Met dank aan:
Dagschipper Alex en boots Henk voor hun inzet
Stichting Vaarwens voor het plannen van deze vaardag
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Jachthaven Naarden voor de ligplaats van ons kantoor
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Pampus eiland voor de gastvrijheid voor de lunch
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de weer vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Eduardo 101
Eduardo 102
Eduardo 106
Eduardo 107
Eduardo 108
Eduardo 111
Eduardo 112
Eduardo 116
Eduardo 120
Eduardo 124
Eduardo 126
Eduardo 127
Eduardo 130
Eduardo 132
Eduardo 136
Eduardo 137
Eduardo 139
Eduardo 140
Eduardo 143
Eduardo 145