Skip to main content

Vaarwens 1380 op 27-08-2024

1380  10Terug naar Pampus

Onze vaargast Wim (92 jaar oud) heeft een hoge leeftijd bereikt. Het verleden roept… Vroeger moest hij met zijn twee broers Anton ( 94 jaar) en Peet (96 jaar) roeiend in een lekkende jol hozend in weer en wind naar Pampus, waar het voor het drietal hard werken was. Daarbij kon geen van allen zwemmen en ze beleefden vaak angstige overtochten.
Het drietal hun herinneringen gaan steeds terug naar Pampus en vandaag gingen ze terugterug naar het bijzondere forteiland.

Een verslag van de schipper uit het scheepsjournaal van de MS Vaarwens:

Ondanks dat we om 10.30 uur hadden afgesproken, waren de drie broers al om 9.45 uur aanwezig.
Er werd allereerst genoten van het schip, de koffie en er werd koers gezet naar de Oranjesluizen. Vergezeld met een heerlijk zonnetje, was het genieten van alles wat er voorbij kwam. Veel was voor de broers herkenbaar. Op naar Pampus, waar de drie mannen vroeger in oorlogstijd met hun vader heen roeiden om daar het gras te maaien…

Op Pampus aangekomen, was daar onze vrijwilligster Anneke, die ook daar vrijwilligerswerk doet. Zij kwam aan boord, verwelkomde het drietal en samen hebben ze mooie verhalen van weleer gedeeld. Anneke en Peet met zijn broers waren even gelijkgestemden, met de gezamenlijke voorliefde voor het mooie kunstmatige eiland in het Markermeer, dat ooit moest dienen ter verdediging van Amsterdam.

Na de lunch begint het gezelschap aan de terugtocht, eerst via het prachtige Muiden en terug naar het sluizencomplex, waar het schip Vaarwens  nagenoeg helemaal klem zat tussen twee schepen en een ponton. Allemaal avontuur voor het gezelschap dus…
In de Amsterdam Marina ontscheept het gezelschap en keert terug naar huis, met een hoofd vol prachtige herinneringen die er vandaag aan hun hersenarchief zijn toegevoegd.

Hou je haaks Peet
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Dagschipper Dirk-Jan en boots Annemarie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Jachthaven Naarden voor het faciliteren van ons kantoor
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Forteiland Pampus voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


01
10
11
12
13
15
16
17
18
19
Pampus 3
Pampus 4